top of page

GEBRUIK VAN HET IC-DAGBOEKJE ENWERKWIJZE NAZORGPOLI-IC

Doel

Het doel van deze werkinstructie bestaat uit meerdere facetten:

1. Het op eenduidige wijze uitvoering geven aan het gebruik van het ICU-dagboekje voor patiënten die langdurig op de ICU liggen.

2. Het beschrijven van de randvoorwaarden, rondom de toepassing van het IC-dagboekje.

3. De werkwijze van de nazorgpoli.


Het doel van het dagboekje is een hulpmiddel bij de verwerking van een verblijf op de Intensive-careafdeling. De patiënt kan een gedeelte van de tijd “kwijt” zijn door bijvoorbeeld toegediende slaapmedicatie. Het dagboekje kan een invulling geven aan het stukje verlies van tijd. Er kunnen na de opname vervelende, niet begrepen herinneringen aan het verblijf op de intensive-careafdeling zijn. Dit kan zich uiten in nare dromen, slecht slapen of angstgevoelens, ook nog lange tijd nadat een patiënt uit het ziekenhuis is ontslagen.

Het ICU-dagboekje kan daarnaast ook dienen als hulpmiddel tijdens gesprekken tussen familie/partners of bij een eventueel nazorggesprek


Toepassing

Intensive-careafdeling binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis.


Bevoegdheden


ICU dagboekje:

Behalve de contactpersoon en andere familieleden van de patiënt, mogen verpleegkundigen en andere hulpverleners die bij de verzorging of behandeling betrokken zijn in het dagboekje schrijven.


Nazorgpoli-IC:

De leden van de werkgroep Nazorgpoli-ic bezoeken wekelijks de ex-ic-patiënten op de verpleegafdeling.

De secretaresses helpen met het includeren van de ex-ic-patiënten en de administratie.

6 weken na ontslag uit het ziekenhuis worden ex-ic-patiënten uitgenodigd voor een gesprek op de nazorgpoli, met daarbij een gevalideerde vragenlijst voor patiënt en familie.

Na het insturen van de antwoordkaart, maakt de ic-nazorg verpleegkundige telefonisch een afspraak. Het nazorg gesprek vindt altijd op woensdag plaats met 2 ic-nazorg verpleegkundigen. Alles wordt gedocumenteerd in het PDMS. Na het gesprek op de ic- nazorgpoli wordt via HIX een brief naar de huisarts gestuurd. Een terugkoppeling naar het team vindt jaarlijks plaats door middel van een jaarverslag.


Werkwijze t.a.v. het IC- dagboekje

Indicaties

Als een patiënt op de ICU opgenomen is en het ernaar uitziet dat het een langdurige opname wordt kan in overleg en na toestemming van de contactpersoon van de patiënt gestart worden met het ICU-dagboekje.


Contra-indicaties

Indien de contactpersoon van de patiënt geen toestemming geeft wordt het ICU-dagboekje niet gebruikt.


Voorbereiding:

Voordat we starten met het ICU-dagboekje moet de contactpersoon toestemming geven en een handtekening ter bevestiging hiervan voorin het dagboekje plaatsen.

In het patiëntendossier zetten we bij bijzonderheden “ICU-dagboekje” of “geen ICU-dagboekje”.


Uitvoering:

De contactpersoon van de patiënt krijgt uitleg en de verpleegkundige die de patiënt verzorgt geeft het ICU-dagboekje.

Als de patiënt naar een andere afdeling wordt overgeplaatst krijgt deze het dagboekje mee.

Als de patiënt wakker wordt en aangeeft geen prijs te stellen op het dagboekje, dan wordt het dagboekje door de familie bewaard. Op deze manier blijft de informatie (stuk verlies van tijd voor de patiënt) bewaard. Mocht de patiënt er op een later tijdstip toch behoefte aan hebben, dan is de informatie beschikbaar.

Als de patiënt overlijdt, krijgt de familie het dagboekje mee.


Werkwijze van de Nazorgpoli-IC

Als een patiënt 5 dagen of langer op de intensive care opgenomen is geweest, komt hij of zij in aanmerking voor een vervolg op de verpleegafdeling en de nazorgpoli. Hier kan natuurlijk altijd van afgeweken worden indien iemand na een drie daagse opname ook behoefte heeft aan nazorg. De patiënt wordt na overplaatsing naar de algemene verpleegafdeling wekelijks bezocht door één van de verpleegkundigen van de ic-nazorg. Tijdens deze gesprekken komen de lichamelijke en psychische onderwerpen ter sprake.


Als een patiënt ontslagen wordt uit het ziekenhuis krijgt hij of zij na 6 weken een schriftelijke uitnodiging voor een ic- nazorggesprek. Tevens krijgt de patiënt een gevalideerde vragenlijst toegestuurd met het verzoek deze ingevuld terug te sturen.

Als een patiënt gebruik wil maken van de uitnodiging wordt telefonisch een afspraak gemaakt voor de ic-nazorgpoli.


Na het gesprek stuurt de verpleegkundige een brief naar de huisarts met de bevindingen. Mochten er tijdens het gesprek klachten naar voren komen van PTSS dan kunnen en mogen wij ex ic-patiënten doorsturen naar de klinisch psycholoog. Mochten er naast psychische klachten ook nog forse lichamelijke klachten zijn, na de ic opname ontstaan, dan kunnen we patiënten ook doorverwijzen naar de revalidatiearts

De secretaresses helpen bij de administratie.

Er wordt in PDMS een kort verslag gemaakt van het gesprek op de verpleegafdeling.

Eventuele feedback wordt in een teamvergadering besproken.


Juridische aspecten

IC-dagboekje:

Het is geen verplichting in het dagboekje te schrijven en aan het geschrevene kunnen geen rechten of aanspraken worden verleend. Het is alleen bedoeld als observatie of bevinding van het moment van het schrijven. Het dagboekje is en blijft eigendom van de familie en patiënt en is puur voor de verwerking later. Wij mogen er wel in schrijven als professional, maar de bedoeling is toch echt dat de familie dit doet.

Als de patiënt wakker wordt en de patiënt geeft aan geen prijs te stellen op het dagboekje, dan wordt het dagboekje aan de patiënt of familie gegeven.

De familie kan eventueel zelf foto’s maken en deze toevoegen aan het dagboekje


Bijzonderheden

Als hulpverlener moet je je er van bewust zijn dat wat je in het ICU-dagboekje schrijft door zowel de contactpersoon, patiënt als andere familie gelezen kan worden. Dus schrijf in begrijpelijke taal en bedenk wat belangrijk zou kunnen zijn voor de patiënt om te weten.

De patiënt en/of familie kan geen rechten ontlenen aan het starten of schrijven in het dagboekje. De patiëntenzorg is belangrijker dan het invullen van het dagboekje. Het moet gezien worden als extra service.

Schrijven in het dagboekje is op basis van vrijwilligheid.

Suggesties om over te schrijven: beademd zijn, buikligging, mobiliseren, onrust, tracheotomie.

Het is niet de bedoeling, uitslagen van onderzoeken etc. in het dagboekje te schrijven. Alles wat je als professional schrijft moet algemene informatie zijn, dus niet medisch!


Bijbehorende documenten

CU-dagboekje

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page