top of page

ONTSLAGPROCEDURE VAN EEN ICU-PATIENT.

Inhoudsopgave


1. Doel.

Het op eenduidige wijze beschrijven van de ontslagprocedure van een Intensive Care (ICU) – patiënt.


2. Toepassing.

Alle ICU - afdelingen van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz).


3. Bevoegdheden


1

2

3

4

5

Opdracht overplaatsing

x

x

Overleg met ander ziekenhuis

x

x

x

x

Inlichten contactpersoon patiënt

x

x

x

x

Bestellen ambulancevervoer

x

x

x

x

Patiënt gereedmaken voor transport

x

x

Medische overdracht

x

Verpleegkundige overdracht

x

x

Zorgdragen voor de juiste ontslagformulieren

x

x

x

Uitvoeren administratie

x

x

x

x

Verklaring bevoegdhedenmatrix:

1 = intensivist

2 = arts – assistent Intensive Care

3 = ICU-verpleegkundige

4 = ICU- verpleegkundige i.o. / stagiaire

5 = afdelingssecretaresse

De ICU- verpleegkundige i.o. of stagiaire mag deze handeling verrichten nadat aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

- de theorie op school behaald is

- deze handeling middels een leerdoel in de praktijk behaald is

- de werkbegeleider is accoord dat de leerling/ stagiaire deze handeling verricht.


4. VERSCHILLENDE SOORTEN “ONTSLAG”.

 Ontslag van ICU-patiënt naar een algemene verpleegafdeling binnen het ASz.

 Ontslag van ICU-patiënt naar de hartbewaking (CCU) van het Asz.

 Ontslag van ICU-patiënt naar een ander ziekenhuis/ zorginstelling.

 Ontslag van ICU-patiënt naar huis.


4.1 WERKWIJZE ONTSLAG NAAR EEN ALGEMENE VERPLEEGAFDELING


Taken van de arts (intensivist of arts-assistent ICU):

 De intensivist geeft opdracht tot overplaatsing van de patiënt naar een algemene verpleegafdeling van het ASZ.


 De arts (intensivist of arts – assistent) geeft opdracht tot vereenvoudiging van de infusen en verwijdering van onnodige materialen (o.a. arterielijn, evt. centrale lijn).


 De arts legt een “ontslagbrief IC” aan in PDMS (MetaVision). De intensivist controleert deze brief en stuurt de brief door naar HiX. De ontslagbrief is bij voorkeur naar HiX doorgestuurd op het moment van ontslag. (Indien de ontslagbrief t.t.v. het ontslag van de patiënt nog niet door de intensivist is geautoriseerd, kan, in uitzonderingsgevallen, een papieren kopie van de ontslagbrief met de markering “concept” worden meegegeven bij overplaatsing. Er dient echter altijd een geautoriseerde ontslagbrief in HiX te verschijnen binnen de dienst van ontslag).


 De arts voert de ontslagmedicatie van de Intensive Care in HiX in.


 De arts belt de arts (- assistent) die verantwoordelijk is voor de zorg op de

verpleegafdeling en geeft een mondelinge overdracht t.a.v. diagnose en aandachtspunten. Voor de overplaatsing van chirurgische patiënten die post – operatief minder dan 24 uur zijn opgenomen volstaat ook een melding in het Multi Disciplinair Overleg van die dag aan de consulent.


 De arts maakt een korte aantekening in HiX t.a.v. de ontslagdiagnose(n) en de locatie van de IC-brief (MultiMedia – HiX).

Taken van de ICU-verpleegkundige:


 De ICU-verpleegkundige of afdelingssecretaresse overlegt met de Verpleegkundig Opname Coordinator (VOC). In dit overleg worden isolatiemaatregelen en de bijzondere materialen t.a.v. behandeling (bijv. fixatiematerialen, thoraxdrains, medicijn- /voedingspomp, infusen, zuurstof, antidecubitus matras etc.) en bewaking (bijv. telemetrie, gesloten afdeling) doorgegeven. De VOC regelt een geschikt bed op de verpleegafdeling.


 Als het tijdstip van overplaatsen bekend is informeert de ICU-verpleegkundige de patiënt én de contactpersoon. De ICU-verpleegkundige benoemt de reden van ontslag van de ICU en de tijd van overplaatsen.


 De ICU-verpleegkundige geeft informatie over de gang van zaken op de verpleegafdeling: het gebruik van de patiënten-bel, in principe driemaal daags controles (tenzij anders afgesproken), het stimuleren van zelfzorg, andere bezoektijden, kortere artsenvisite en familiegesprek op aanvraag.


 De ICU-verpleegkundige reikt de folder ‘Overplaatsing van IC naar de afdeling’ aan, aan de patiënt of familie.


 De ICU-verpleegkundige geeft uitleg over de CIV en IC-nazorg als de patiënt hiervoor in aanmerking komt.


 De ICU-verpleegkundige legt een “Verpleegkundige Ontslagbrief” aan in PDMS (MetaVision).


 De ICU-verpleegkundige voert de opdrachten van de arts uit.


 De ICU-verpleegkundige verwijdert onnodige materialen (o.a. arterielijn, evt. centrale lijn etc.).


 De ICU-verpleegkundige verzamelt de eigendommen van de patiënt.


 De ICU- verpleegkundige controleert de verpleegkundige ontslagbrief en maakt deze definitief in het PDMS (MetaVision).


 De patiënt wordt pas afgekoppeld van de monitor wanneer de afdelingsverpleegkundigen aanwezig zijn om de patiënt op te halen.


 De ICU- verpleegkundige geeft een mondelinge overdracht waarin de volgende punten aan bod komen (SBARR).;

➢ Patiëntengegevens: geslacht, naam, geboortejaar.

➢ Opnamediagnose.

➢ Voorgeschiedenis (relevante).

➢ Haemodynamiek: Actuele waarden van de haemodynamiek die afwijken van de normaalwaarden en eventuele acties die daarop zijn ondernomen.

➢ Respiratie: Actuele waarden van de respiratie die afwijken van de normaalwaarden en eventuele acties die daarop zijn ondernomen. In geval van beademing: beademingsvorm.

➢ Tractus digestivus: Actuele waarden van de tractus digestivus die afwijken van de normaalwaarden en eventuele acties die daarop zijn ondernomen.

➢ Centraal zenuwstelsel: Actueel afwijkende neurologische toestand en eventuele acties die daarop zijn ondernomen.

➢ Overige:

- Vochtbalans ruim positief of ruim negatief.

- Afwijkende relevante laboratoriumgegevens en eventuele acties

- CVVH.

- Wonden.

- Eventuele sociale bijzonderheden.

- Onderzoeken op korte termijn.


 De ICU-verpleegkundige wijst de afdelingsverpleegkundige op het Intensive Care-dossier binnen HiX (EPD Dashboard / Intensive Care Viewer)


 Na het lijfelijke ontslag van de patiënt van de IC wordt de patient ook ontslagen in MetaVision. De patient wordt uitgeschreven uit het opnameboek. Verrichtingendeclaraties worden door afdelingssecretaresse verwerkt. Handleiding MetaVision : Patiënt opnemen, overplaatsen en ontslaan.


 CIV. De ICU- verpleegkundige vult als de patiënt aan de criteria voor de CIV voldoet een CIV-formulier in. Zie ook de werkinstructie CIV.


 Nazorgpoli. Geef op het CIV-formulier aan of de patiënt in aanmerking komt voor de nazorgpoli. Geef wanneer de patient in aanmerking komt voor de nazorgpoli alvast een informatiefolder van de nazorgpoli aan de patient mee. Geef tevens door aan de secretaresse dat de patient in aamerking komt voor de nazorgpli zodat dat deze de patient alvast aan kan melden.



4.3 WERKWIJZE ONTSLAG NAAR EEN ANDER ZIEKENHUIS/ ZORGINSTELLING.


Taken van de arts (intensivist of arts-assistent)


 De intensivist geeft opdracht tot overplaatsing van de patiënt naar een ander ziekenhuis. Het heeft de voorkeur dat t.t.v. deze beslissing ook de afdeling bekend is waar de patiënt in het ontvangende ziekenhuis verwacht wordt.

 De intensivist beslist t.a.v. de wijze van transport: MICU, een door de arts begeleid transport van de ambulance, transport per ambulance zonder arts (t.a.v. criteria zie document Interhospitaal transport SEH).

 De arts (intensivist of arts – assistent) belt de MICU of Centrale Post Ambulance. Bij dit overleg worden patientgegevens, diagnose, benodigde apparatuur en instellingen, bestemming en urgentie besproken.

 De arts geeft opdracht tot vereenvoudiging van de infusen en verwijdering van onnodige materialen (Infusies en andere lijnen worden zoveel mogelijk vereenvoudigd en/of afgedopt).

 De arts legt een “ontslagbrief IC” aan in PDMS (MetaVision). De intensivist controleert deze brief, stuurt deze brief door naar HiX en print de ontslagbrief.


 De arts controleert (liefst met de verpleegkundige samen) of t.t.v. de overplaatsing de ontslagbrief én, indien van toepassing, een kopie van ECG (‘s), CD – ROM met rontgenbeelden en relevante onderzoeksuitslagen aanwezig zijn.

 Bij aankomst van de ambulance of MICU draagt de arts nogmaals kort ontvangstlokatie, diagnose en aandachtspunten over aan het ontvangende vervoerende personeel.


Taken van de ICU-verpleegkundige:


 De verantwoordelijke ICU-verpleegkundige overlegt met de betreffende afdeling van het andere ziekenhuis over de tijd van overplaatsing en de evt. benodigde materialen en/of apparatuur.

 De ICU-verpleegkundige informeert de patiënt en de contactpersoon t.a.v. tijdstip en locatie van overplaatsing.

 De ICU-verpleegkundige legt een “Verpleegkundige Ontslagbrief” aan in PDMS (MetaVision)


 De ICU-verpleegkundige voert de opdrachten van de arts uit en de patiënt wordt voorbereid op transport. Hierbij is het belangrijk dat er ook voldoende spuitenpompen en/of infuusvloeistoffen worden bereid voor de duur van het transport.


 De ICU-verpleegkundige verzamelt de eigendommen van de patiënt. Indien mogelijk worden deze eigendommen meegegeven aan de familie/contactpersoon van de patient.


 De ICU- verpleegkundige controleert de verpleegkundige ontslagbrief en maakt deze definitief in het PDMS (MetaVision). Daarnaast print de ICU-veprleegkundige de “Verpleegkundige ontslagbrief”, “Volledig laboratorium 24 uur”, “Vitale waarden en vochtbalans” & “Apotheek receptenlijst” uit.


 De ICU-verpleegkundige controleert of de medische overdacht kopie van ECG (‘s), CD – ROM met rontgenbeelden en relevante onderzoeksuitslagen aanwezig en de verpleegkundige overdracht aanwezig zijn.


 Bij aankomst van de ambulance of MICU draagt de arts nogmaals kort ontvangstlokatie, diagnose en aandachtspunten over aan het ontvangende vervoerende personeel. De ICU-verpleegkundige is hierbij aanwezig.


 De ICU-verpleegkundige belt de ontvangende afdeling zodra de patiënt de afdeling ICU van het ASZ verlaat.


 Na het lijfelijke ontslag van de patiënt van de IC wordt deze ook ontslagen in MetaVision. De patiënt wordt uitgeschreven uit het opnameboek. Verrichtingendeclaraties worden door afdelingssecretaresse verwerkt


4.4 Werkwijze ontslagprocedure naar huis.


Taken van de arts (intensivist of arts – assistent:


 De intensivist geeft toestemming tot ontslag naar huis en informeert de patiënt.

 De arts geeft, indien van toepassing, informatie m.b.t. poliklinische onderzoeken, leefregels en de ontslagmedicatie.


 De arts) geeft opdracht tot het verwijderen van onnodige materialen (arterielijn, maagsonde, CAD, drains etc). Indien gewenst kan een venflon in situ worden gelaten tot het moment van ontslag. De patiënt wordt pas losgekoppeld van de monitor bij ontslag van de IC.


 De arts legt een “ontslagbrief IC” aan in PDMS (MetaVision). De intensivist controleert deze brief en stuurt de brief door naar HiX.

 De arts voert de ontslagmedicatie van de Intensive Care in in HiX. De ontslagmedicatie wordt voorgeschreven als “thuismedicatie”. Indien nodig wordt patiënt opnieuw aangemeld bij de Trombosedienst, dit gaat door middel van een digitale aanmelding in HIX

 De arts regelt recepten voor tijdens de opname nieuw voorgeschreven thuismedicatie. Deze moeten digitaal georderd worden in HIX bij de politheek.

 De arts maakt een korte aantekening in HiX t.a.v. de ontslagdiagnose(n) en de locatie van de IC brief (MultiMedia – HiX)


Taken van de ICU-verpleegkundige:


 De ICU-verpleegkundige informeert de contactpersoon t.a.v. het voorgenomen ontslag van de IC naar huis. Er wordt een tijdstip van ontslag afgesproken. In overleg met de patiënt en de contactpersoon kan vervoer worden geregeld, zoals een taxi, rolstoel - taxi of ambulance.

 Indien nazorg thuis nodig is wordt een aanvraag gedaan vanuit HIX naar het transferbureau. De ICU-verpleegkundige zet in de aanvraag welke zorg de patiënt nodig heeft. Het transferbureau beoordeelt of ze de patiënt komen bezoeken en/of dat er aanvullende informatie van de verpleegkundige nodig is. De patiënt moet in het ziekenhuis wachten totdat er akkoord is van de nazorginstelling.

 De ICU-verpleegkundige legt een “Verpleegkundige Ontslagbrief” aan in PDMS (MetaVision)

 De ICU-verpleegkundige voert de opdrachten van de arts uit.

 De ICU-verpleegkundige verzamelt de eigendommen van de patiënt.

 De ICU- verpleegkundige controleert de verpleegkundige ontslagbrief en maakt deze definitief in het PDMS (MetaVision).

 De patiënt wordt pas afgekoppeld van de monitor wanneer deze ook werkelijk de IC definitief zal gaat verlaten.

 Taxivergoeding. Patiënten komen zelden in aanmerking voor taxivergoeding. De verpleegkundige kan eventueel de patiënt of familie zelf laten informeren bij de zorgverzekering of deze daarvoor in aanmerking komt.

 De ICU-verpleegkundige geeft de patiënt bij het ontslag mee:

- Recepten

- Aanmeldingsformulier trombosedienst en doseringsschema

- Poli-afspraak

- Voorschriften m.b.t. wondverzorging

- Verpleegkundige-ontslagbrief (evt. bij thuiszorg etc.)

 Na het lijfelijke ontslag van de patiënt van de IC wordt deze ook ontslagen in MetaVision. De patiënt wordt uitgeschreven uit het opnameboek. Verrichtingendeclaraties worden door afdelingssecretaresse verwerkt.

Handleiding MetaVision : Patiënt opnemen, overplaatsen en ontslaan.


 De ICU-verpleegkundige dan wel secretaresse ontslaat de patiënt uit HIX


Bijbehorende documenten:


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Overdracht mondeling ICU-patiënt

1. Doel Het op éénduidige wijze uitvoering geven aan de verpleegkundige mondelinge overdrachten zodat een optimale continuïteit van zorg...

OPNAME ICU-PATIËNT

DOEL Het doel van deze werkinstructie is het op eenduidige wijze voorbereiden en opnemen, dit is het installeren, aansluiten en...

Comentarios


bottom of page